Geduld is een schone zaak!!!!! - Reisverslag uit Accra, Ghana van janenankinghana - WaarBenJij.nu Geduld is een schone zaak!!!!! - Reisverslag uit Accra, Ghana van janenankinghana - WaarBenJij.nu

Geduld is een schone zaak!!!!!

Blijf op de hoogte en volg

25 September 2005 | Ghana, Accra

We willen nog even uitwijden over ons favoriete onderwerp: Eten. Want zo slecht hebben we het toch echt niet met het eten. Twee keer per week eten we bij Katherine en dan kookt de huishoudster. Zij is wel Ghanees dus dan eten we Ghanees eten. Maar wel zo dat wij aubroenies het te eten vinden. De andere doordeweekse dagen koken we zelf, en dan is het meestal rijst of pasta met groente of tomatensaus.. We hebben nu zelfs een nieuwe variatie en dat zijn de tortillas. In het weekend gaan we meestal weg en dan eten we wat in een restaurant, meestal is er wel fried rise en kip. Gisteren hadden we wel een heel uitzonderlijk restaurant en die hadden zelfs steak. Dus lieve mensen: zo slecht hebben we het echt niet. Alleen als we bij iemand te gast zijn, hebben we nog niet zo’n goede ervaringen, want dan krijg je het eten zoals de Ghanezen het hier ook eten.

Woensdag 21 september
Vandaag zou onze exercisegroep weer komen. Helaas waren er maar twee van de vijf gekomen. Zo gaat dat hier. We hebben ze maar individueel therapie gegeven. De rest van de dag hebben we ons maar nuttig gemaakt met de opdrachten. We zijn er nu ook achter hoe ananassen groeien, ja ja we leren hier ook nog wat agrarische dingen. En die groeien hier gewoon in onze achtertuin!! We hebben ook sinasappels en palmnuts in onze achtertuin.

Donderdag 22 september
Niet echt spectaculair. Wel genoten van een mooie zonsondergang op het stoepje voor ons huisje. Daar zaten we dan, de twee aubroenies op het stoepje. De buurkinderen die kwamen aanrennen, schrokken ervan dat ze meteen in de remmen gingen.

Vrijdag 23 september
Weer op outreach geweest op drie verschillende plaatsen. Bij de tweede plaats moesten Anki en Janneke effe plassen, nou ja we weten ondertussen wel dat hier in Ghana dat niet effe kan. We waren bij een Captain van het Salvation Army, dus dachten we die moet toch wel een redelijk toilet hebben. We vroegen dus of we even naar het toilet mochten gaan en het eerste wat de vrouw des huizes ging doen, was de krant halen en toiletpapier. Ghanezen gebruiken geen toiletpapier, dus hoe ze het een en ander doen, daar zijn we nog niet achter.(We hebben maar het toiletpapier gebruikt in plaats van de krant.) De toilet was achter een muurtje, zonder deur of gordijntje. De toiletpot was een gemetseld bouwwerk, dus erg stevig met een klein kinder opstapje, ook gemetseld. Erg onhandig want weghalen is niet zo makkelijk. In het metselwerk zat een gat, maar wel met toiletbril! Hoe diep het gat was, geen idee, maar het kletterde wel.

Zaterdag 24 september
Vandaag zouden we naar Aburi gaan en de botanische tuinen. We hadden geregeld dat we de chauffeur en de auto van het Salvation Army mee zouden krijgen. Om half 7 stonden we klaar, maar geen chauffeur. Wachten…….., wachten……. (het is tenslotte Ghana). Ondertussen hoorden we dat onze koelkast het niet meer deed. Dus alle bederfelijke waren naar buurvrouw gebracht en de vriesspullen naar auntie Florance (verpleegster). Nog steeds geen chauffeur. Naar Katherine gelopen en uiteindelijk zijn we om half 9 met Katherine en mr Hayford mee naar Accra kunnen rijden, om vervolgens over te stappen op een tro-tro naar Aburi. Om kwart over 1 eindelijk in Aburi. Hier lekker gegeten en rondgelopen. Daarna plaatselijke houtmarkt geweest om souveniertjes in te slaan.
Terugweg vanaf Accra weer in de auto, maar deze keer op een erg knusse manier. Met z’n vieren op de achterbank, waarvan twee mannen, een vrouw met prothese met een sort van beugel om haar been en dat been kon ze niet buigen, dus dat stak naar voren. En Janneke daarnaast nog erg opgevouwen, nog een klein puntje van de bank en benen in de nek. En zo zaten we drie uur!! Dus een hele lange frustrerende dag, maar ons geduld word hier steeds groter.

Het is nu alweer zondag, lekker uitgeslapen tot jawel 8 uur. Echt luxe!!!!!
Lekker rustig ochtendje totdat we werden opgeschrikt door een enorme (gehandicapte) spin, echt zo groot hadden we ze nog niet gezien. Sorry voor alle dieren liefhebbers, maar we hebben hem toch maar ruw geplet.

• 25 September 2005 - 14:42

Yana:

Haha Hallow Meiden
    Was die spin al gehandicapt voordat jullie hem hebben toegetakeld of daarna pas. Dat de mensen zich daar niet aan de tijd houden lijkt me tog wel vervelend omdat jullie wel altijd klaar staan. Maar goed hoort dr bij. Jullie hebben tog zeker foto's van die zonsondergang gemaakt hè. Toedels Kus

• 25 September 2005 - 14:48

Dwayne:

Nounou dat is wel fijn! je eige fruit in de tuin :D. En die tortilla's zien er zeker niet verkeerd uit nee. Hmm bale van de chauffeur :P Maar net wat Yana zegt.. hoort erbij he :P

Groetjes

• 25 September 2005 - 15:18

Jasmijn:

hallo anki hoe gaat het in afrika
    is het gezelig of stom!!!!
    hier bij ons is alles goed
    ik hoop met jou ook.
    heel veel liefs van rominoja

• 25 September 2005 - 20:23

Pappa Jos:

He meiden,
    Wederom leuk verslag. De annanas heeft geen geheimen meer, de spin geen leven en zon is prachtig. Er zijn mensen die betalen een fortuin voor jullie ervaringen.
    Heerlijk om te lezen.
    Gr Pappa Jos
    NVKG

• 25 September 2005 - 20:45

Tante Paula:

Wat een prachtige foto van die zonsondergang! Ik zou er wat graag bij willen zijn! Maar die spin........! En hoe is het met de rest van het (on)gedierte?.....Sterkte ermee!

• 26 September 2005 - 07:43

Finn, Mike, Rach, *:

Dag dames!!
    De foto's zijn prachtig, die van die spin: jakkes! Zag ik het nou goed en had hij al een stuk lijf af? haha ik heb ook niet echt heeeel goed gekeken hoor! Blijf genieten.....(doen wij hier ook van jullie verslagen)kusssssss

• 26 September 2005 - 08:02

Rob Verboeket:

Hoi mädels,

Eindelijk tijd gemaakt om naar jullie site te kijken! GAAF hoor! Wat leuk om over jullie avonturen te lezen. Ik hoop dat het jullie goed blijft gaan. Ik ben benieuwd naar het volgende verslag.

Groetjes Rob en Margaret

• 26 September 2005 - 09:46

Mama Riky:

Hallo dames, al weer het een en ander meegemaakt, bij jullie is het in iedergeval niet eentonig, elke dag is weer anders, volgens mij hebben jullie de spin uit zijn lijden verlost. Wat het eten betreft, het zag op de foto's beide keren heel smakelijk uit. Heel veel groetjes en kusjes.

• 26 September 2005 - 16:22

Relie:

hoi ghanse meiden
    want jullie passen jullie al aan qwa eten en wachten
    geduld moet je hier eens proberen worden ze gek
    zo aan de fotoos te zien is het wel mooi groen bij jullie en de vruchten in de tuin dus vit.c aanwezig nou dames van hier uit de groetjes en ik wacht weer op jullie verslag xxxxxxjes

• 26 September 2005 - 17:13

Marie-Anne:

hey girls!!
    Het leest weer lekker jullie verslag! Lekker eten, mooie natuur maar die spin had ik toch wel laten leven!!! Maja verschil moet er zijn he!
    Ik heb vandaag 1 hele dag met de verpleging en verzorging mee te lopen om van mijn poep en was fobie af te komen. Nou ik kan al meer hebben dan hiervoor, maar ben blij dat ik ergo studeer en geen HBO-V ofzo! Het is toch echt niet mijn ding!!
    Schatjes tot het volgende bericht, dikke kussss...

• 27 September 2005 - 08:51

OMA:

Zo deze aflevering van het feuilleton was weer de moeite waard, vooral het slachten van die spin,en dan dat wachten , moet je hier voor komen,zitten de oudjes hier beneden op het bankje te wachten op de taxi om hen naar het kienen te brengen , OJE, als hij 5 minuten te laat is dan krijgt hij wat over z'n dak , ik zal hun eens het verslag van jou voorlezen ,mischien worden ze dan wat geduldiger,
    Nou Aubroenies, laat maar alles op je afkomen , en dan wachten wij hier geduldig tot het volgende verslag.
    Dikke knuffel van een van jullie trouwe lezeressen
    DIE OMI

• 27 September 2005 - 15:57

Frits:

Ach als je eenmaal die gemetselde wc gewend bent wil niks anders meer.
    Misschien wat voor in Roermond??? Hadden we dat maar van tevoren geweten hadden dat "kippenhok" kunnen ombouwen tot oplucht toilet.

Groetjes Frits

• 27 September 2005 - 22:22

Annie Leo:

Hallo alles oke daar in dat verre Ghana
    In elk geval de groetjes uit dat verre Roermond en die zeven weekjes lukken ook nog wel
    Ik hoef nog maar 9 weekjes te werken en dan zit het voor mij er ook op voor altijd dus dan lukken die zeven ook wel
    Groetjes van Annie en Leo

• 28 September 2005 - 10:17

Jenny:

Hallo Janneke en Anki,
    Heerlijk om jullie verhalen te lezen, maar er zijn ook zo veel leuke reacties, die ik dan ook met veel plezier lees.
    Ga zo door en geniet , ook namens Jan , die heeft bijna geen internetverbinding,hij zou jullie foto's willen bekijken,maar dat lukt dus helemaal niet.
    Groetjes jenny

• 28 September 2005 - 10:48

Saskia:

Bluh.....vieze spin, krijg er echt kippenvel van.
    Heb altijd gedacht dat ananassen in een boom groeiden. Weer wat geleerd!
    Trouwens nog meer wilde dieren gezien? Olifanten ofzo of lopen die daar niet?
    Dikk knuffel,
    Saskia

• 28 September 2005 - 11:43

Meerle:

Toch fijn dat jullie lekker kunnen eten!! Ik was me al zorgen aant maken dat jullie broodmager terug zouden komen van jullie avontuur. De gemetselde wc misschien een idee voor het nieuwe huis? Best apart! Ben trouwens net als Saskia wel benieuwd naar de wilde dieren in ghana.. Mi kleine foto reportage (maar dan niet met gevaar voor eigen leven)?! Liefs Meerle

• 28 September 2005 - 17:21

Tommus En Mo:

Hoi dames, leuk verslag en wat zullen jullie een geduld hebben als jullie terug zijn. En anki dat jij altijd overal moet plassen (of wat anders) dat wisten we al maar dat je Janneke nu ook hebt aangestoken.... haha.
    Het is ook een mooie close up van die lekkere sappige spin. Nou geniet ervan en hou jullie haaks.
    Oh ja anki er staat een fotootje van timo (ons poesje) op je mail en we zorgen goed voor je vriendje) dikke kus tommus en mo

• 28 September 2005 - 17:29

Jasmjn:

hoe is het daar in afrika is het leuk of saai of stom of weer eens een aardig land yana zegt dat je in de winter terug komt maar dat wil ik niet
    anders ga ik je missen en ga ik huilen heel erg hard tot de helen buurt waker wordt
    dat ken ik ook helemaal tot in afrika doen
    maar toch vind jij de mensen aardig of erg stom
    de groeten van jasmijn en heel veel kussjes en knuffels voor anki dag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ik mis je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!