Een melig weekend!
20 September 2005 | Ghana, Accra
Lekker effe kunnen internetten en omdat de meeste Ghanesen pas na 11 uur vrije tijd hebben was het nog niet druk en was het internet niet supertraag, dus dat scheelt.
En omdat we in de big-city Swedru waren wilden lekker uiteten. Nou dat kan hier al voor nog geen 7 euro met ons tweeën. En krijg je een groot bord met fried rise en superveel kip en drie cola.
We hebben weer veel ervaring op de plaatselijke markt, alle marktvrouwen wilde wel dat we bij hun de producten kochten. En ze snappen hier niet dat harde tomaten veel lekkerder zijn als die zachte. Hun gebruiken die zachte voor hun stuw en dergelijke te maken. Nou eer dat we die vrouw hadden uitgelegd wat we wilden. Samen met haar de harde eruit gezocht, ze stopt ze in een zakje en begint het zakje vervolgens aan te vullen met zachte tomaten. We kregen haar niet aan het verstand gebracht dat het heel aardig was maar dat we die echt niet hoefden. Die geur op de markt was niet te harden, ze verkochten er nogal veel gerookte vis en dat rook supervies.
Omdat onze washandjes er hier niet beter op worden (ja we worden echt vies hier), hebben we de Ghaneese versie van een washandje gekocht. Dit lijkt op zo’n Dove-puf maar dan niet opgefroemeld, dus een harde lap met gaatjes. En zoals de echte insiders weten, houden we alle twee nogal van schoenen en konden we het dus niet laten om ons eerste paar Ghaneese slippers aan te schaffen. We merken ook steeds meer dat de mensen hier erg enthousiast reageren als je een paar woordjes Tree (Ghanees dialect) spreekt.
Zondag 18 september
We zijn met Katherine en Irma naar Salvation Army kerk geweest. Erg indrukwekkend met heel veel muziek, dansen en heel hard zingen. Alles moet luidruchtig hier, dus de luidspreker staat veel te hard, de mensen die iets zeggen praten erg hard en de muziek in een vrij klein kerkje met trompetten en trommels, is ook aan de harde kant. Het lijkt een grote chaos. Het is hier gebruikelijk dat gasten en nieuwelingen worden voorgesteld. Katherine heeft ons dus voorgesteld en zodra ze onze namen noemde moesten we gaan staan. Nou dat was nog niet alles, er werd een liedje voor ons gespeeld en daar moesten we dus op de’dansvloer’ gaan dansen. Daar sta je dan te dansen met hele harde muziek. Er werd ook een collecte gehouden, maar ook die was niet zo stijf als in Nederland. Weer met een leuk muziekje eronder en dansend door de hele kerkzaal, het enige gestructureerde hieraan was dat we in een soort van rij dansten. In totaal hebben we er drie uur gezeten!! Ook dat zal je in Nederland niet snel meemaken.
’s Middags is Irma nog even langs gekomen en hebben we gezellig zitten kletsen. Omdat Irma weet wat er met je kan gebeuren in zo’n land heeft ze echt een paar goeie tips gegeven die we zeker nog kunnen gebruiken. We proberen uit alles wat we meemaken maar het positieve eruit te halen, ook al heeft het niet direct met de ergotherapie te maken.
Maandag 19 september
Er stond vandaag een huisbezoek met de social worker op het programma. Daarbij hebben we nog twee ex-inpatients opgezocht. Deze waren namelijk niet meer op review geweest en we wilden weten of ze nog wat met hun aangepaste schoenen en callipers deden. Nou uiteindelijk doen ze niet echt veel meer mee en hebben we ze toch maar dringend verzocht om naar het revalidatiecentrum te komen. Alweer is geld natuurlijk het probleem, want als ze een dag weggaan kunnen ze geen geld verdienen. Maar wij vinden het geen reden om de aangepaste schoenen niet te gebruiken. Het is natuurlijk nog afwachten of ze uiteindelijk nog zullen komen, maar we hebben ons vandaag weer nuttig gemaakt. En daar zijn we al heel blij om.
In een ander dorpje moesten we even wachten op onze chauffeur. En een man die langs de weg stond kwam even gezellig kletsen. Hij snapte maar de helft van het engels en de social worker had het al snel met hem gehad. Omdat hij maar de helft snapte en wij zijn vragen niet snapte, werd het gesprek al snel heel melig en hebben echt gelachen om de hele situatie. Twee aubroenies die dubbel lagen van het lachen, nou ook in dit dorp was dat een hele happening.
Nog even een algemene opmerking, we horen van alle kanten dat onze site erg druk bezocht wordt, dit vinden wij erg fijn!!!!! Zoals jullie uitkijken naar een bericht van ons, kijken ook wij altijd weer uit naar de reacties. Echt top zo’n site!!!!!
20 September 2005 - 10:13
Mama Riky:
Poeh, 3 uur in een kerk zitten, nou ja zitten als ik het zo lees was het meer swingen, dat zal best vermoeiend zijn geweest, geweldig dat jullie overal voor open staan. veel liefs voor jullie twee. -
20 September 2005 - 10:32
Dwayne:
Hallow!
sorry, ik heb nu net pas de laatste 3 berichtjes (volledig) gelezen. Jullie hebben dus veel interressants meegemaatk! Nu toch maar hopen dat ze daar wat eerder iets van jullie aannemen he ;).
Maarja... leuke foto's! t haar ziet er ook stoer uit!
Groetjes! -
20 September 2005 - 10:47
Yana:
Ej Meiden Ik ben erg blij met jullie bericht even wat afleiding op school. De kerk lijkt me echt super tof, zingen en dansen. Maar ja 3 uur is dan wel erg overdreven, haha. Ik zie het trouwens al helemaal voor me hoe jullie dubbel liggen, lekker gezellig. Geniet dr van. Kus -
20 September 2005 - 13:04
Kim:
hee meiden,
Ja jullie site is idd TOP!! ik lees steeds alle berichtjes, echt super leuk om te doen! Anki, m'n verjaardag was leuk en gezellig, maar miste jou wel hoor!! Have fun en tot lees's -
20 September 2005 - 15:30
Relie:
hoi anki janneke
wij waren een week op vakantie. dus hebben nu jullie berichten gelezen en fotoos bekeken.
weer hele spannende verhalen en leuke verhalen .
en na de kerk gaan toppie.
maar ja met de leuke muziek en dansen dan ging ik hier ook wat vaker na de kerk alleen dat het zo lang duurde ja dan weet ik het nog niet
maar volgende vraag hoe gaat het met jullie opgave schiet het op of moeten jullie nog langer blijven want zoals ik het lees dan hebben ze welde tijd daar
maar ja beter dan hier in die jachtige wereld nou meiskens wij groeten jullie en wacht af op de volgende plaatsing dikke kus van der cees en ut reeltje -
20 September 2005 - 17:28
Pappa Jos:
Moet je voorstellen hoeveel credits je krijgt voor de hemelpoort na 3 uur kerken. Nog maar te zwijgen van wat dit doet met je conditie. He meiden perfecte instelling, van alles wat maken.
NIET VERGETEN KNUFFEL GEVEN -
20 September 2005 - 20:02
José:
Weer zo'n mooi verhaal.
Waren jullie niet moe na 3 uur in de kerk te hebben gezeten, nou ja gezeten, ook natuurlijk gedanst.
Geweldig ook die markt.
Anki en Janneke geniet van Ghana want de tijd gaat best hard.
Liefs
José -
20 September 2005 - 22:25
Jenny:
Hallo Janneke en Anki,
Vol spanning wacht ik op jullie verhalen, gelukkig is de verbinding veel beter dan ik tot nu toe gewend ben met het buitenland, dat zou je toch eigenlijk niet verwachten?
Ik ben heel blij dat jullie er zoveel plezier in hebben, en dat jullie kunnen lachen om die te gekke situaties , ook al zou je wel eens willen schreeuwen lijkt me. Maar zo als jullie het tot nu toe doen te gek , veel plezier tot de volgende keer , dikke kussen -
21 September 2005 - 07:52
Rach, Mike, Finn, *:
swing swing swing
zo willen wij dat ook wel hee! Ank het is alweer bijna oktober!!! Gaat zo super snel...die foto's; niet te geloven dat mensen zo wonen..geniet meiden!! Kuss -
22 September 2005 - 08:39
OMA`:
Late reactie van oma , he !Tja , heb me een paar daagjes niet zo lekker gevoeld , en ben niet achter de pc geweest . Maar nu gaat het weer dus heb ik mijn plaatsje maar weer ingenomen en gezien dat jullie er waren .
Alweer vanalles meegemaakt lees ik ,en toen ikdat las van in die kerk ,zagik dat al voorme , dat jullie voorgesteld werden , naam afroepen, opstaan , dansje maken , en direct daarachter een collecte , toen dacht ik , oh dan is die zeker voor die twee aubrienie's, maar dat was dus niet zo .Ik zag dat hele spel al voor me en dat deed me toch wel goed .
Ja meisjes zie maar overal het posetieve ervan , dat is de beste instelling,
Ja we houden het heel goed bij , hoor weet je het is , tenminste voor mij , zoiets als een feuilleton,daar zat je vroeger ook op te wachten , dat stond elke dag in de krant , en dan duurde het soms te lang tot de volgende krant erwas , voor het vervolg.
He he dat was weer even oma ,zullen jullie wel denken ,maar ik leef ook echt met jullie mee ,
Zo lieve schatten , heel veel liefs uit het zonnige Limburg , we hebben nog zon en goed ook ; en tot de volgende aflevering
dikke knuffel van
OMA -
22 September 2005 - 12:10
Buurvrouw Posthumus.:
Hallo Meiden,Daar ben ik weer,ik wilde even polshoogte nemen hoe het met jullie is. Wat ontzettend leuk, wat jullie daar allemaal zo meemaken, het is niet niks zo'n verre reis, maar het geeft ook het gevoel met deze techniek, dat het zo dichtbij lijkt. Wij hebben zoals jullie wel zullen weten nog lekker weer niet te warm, dus goed uit te houden. We hebben de 21ste September verjaardag gevierd van onze jongste Kleindochter Zoe ze is alweer 5 jaar geworden was hartstikke gezellig. Het gaat allemaal veel te snel.Ik weet nog Anki, dat je voor Lorin, toen die 5 werd een badjasje had meegenomen van barbie uit Heerlen, die wordt nu in januarie 9, gaat hard he. Zo meiden ben voorzichtig voor de wilde beesten, tot de volgende keer. Lieve groetjes van ons de buurtjes Posthumus. -
22 September 2005 - 16:46
Pappa Ger:
Hallo wereldreizigers,
Als je jullie verslagen op een rijtje zet, begint het al langzaam een interessant boekwerkje te worden. Misschien moeten jullie al langzaam gaan nadenken over een titel...
Het is nog altijd steeds leuk om de verslagen te lezen en de foto's te bekijken. Het blijkt misschien niet uit het aantal reactie's maar ik krijg inderdaad de indruk dat er veel belangstelling is voor jullie site.
Ik wens jullie dan ook verder veel succes en veel plezier. Met een lach lukt alles veel beter....
D'r Pap -
22 September 2005 - 18:11
Frits:
Hallo Dames,
Hebben jullie al naar de foto`s van ons vrijgezellen party gekeken? Een echte aanrader.
Nou Janneke de tijd lijkt zich te versnellen naar 30 september en ons hart ritme ook. Hopelijk is het weer op die dag net zoals het weer de afgelopen week hier was, heerlijk lekker nazomer weer. Jammer dat je er niet bij kan zijn.
Ik heb al tegen Aryan gezegd dat hij jouw portie maar moet eten. Dat was natuurlijk geen probleem.
Het schiet lekker op met jullie huis. Begint (eindelijk) ergens op te lijken.
Jullie zijn je al lekker aan het inburgeren daar in Ghana. Nog effentje en jullie spreken vloeiend Tree .
Groetjes van de Fritsssss -
22 September 2005 - 18:20
Mamma Loes:
ik lees iedere dag jullie berichtjes,kan er niet genoeg van krijgen,als je het vaker leest ontdek je weer andere dingen wat jullie meemaken,maar een reactie denk ik dat komt straks wel en dan wordt het uitgesteld.ik kan me voorstellen dat jullie ook graag de reacties lezen wat ik zo hoor wordt hij veel gelezen maar wij zitten hier nog met de tijd,effe dit en dat.wat leuk dat jullie van die markt dames worden dovelapjes kopen en schoenen,die zullen wel versleten zijn voordat jullie terug zijn maar dan hebben jullie ook een rede om weer nieuwe te kopen ik ben benieuwd hoe ze er uit zien.het dove lapje zal ook wel niet de laatste zijn,maarje na zo,n marktuurtje waar het lekker ruikt smaakt de cola ook prima.een zondagje kerk met veel muziek zal ook wel leuk zijn,straks kunnen jullie ook nog ghanees zingen.nou meiden ik kijk weer vol belangstelling uit naar jullie volgende bericht,ook de foto,s zijn super ze kunnen nu vergroot worden.dikke knuffel xxxxx -
22 September 2005 - 18:35
W. Frenken:
Hallo jullie twee!
Weer hebben wij (Wil & Rinie) met veel aandcht jullie verslag gelezen. Zo zie je maar weer Anki als je ergens bent maak je nog eens wat mee!!!
Veel groetjes oet 't Zönnige Zitterd van Rinie & Wil Frenken. -
23 September 2005 - 08:59
S@nne:
Eej anki,
T ziet er allemaal anders uit. Maar lijkt me wel erg kix zo die andere culturen. Ma het lijkt me wel leuk als je terug bent en alle verhalen kunt vertellen. Het lijkt me wel wennen zo zonder warm water enzo. maja... Daar leer je wel mee leven. Nou ik kijk nog wel eens op de site.
Grtz Sanne -
23 September 2005 - 11:13
Linda B:
Hey meiden, ik zit hier op mijn stageplek maar ik denk dat jullie toch veel meer meemaken dan ik hier in het kleine kikkerlandje.
ik lees iedere keer weer met veel plezier jullie avonturen. en die slappe lach van jullie missen we tocht wel!!o,ja janneke ik ben al een aantal keer langs je huisje gekomen, de ramen zijn eruit!veel plezier, liefs linda -
23 September 2005 - 16:11
Chris Driessen:
Heb met zeer veel interesse jullie belevenissen gelezen! Wat een wereld van verschil, hè? Maar ook: wat een unieke kans om het zo mee te mogen maken! Geniet ervan en haal er uit wat er in zit!! -
25 September 2005 - 08:46
Eelco:
Fijne foto's!!
Schitterende verhalen!Wat een ervaringen en indrukken! Leg ze maar goed vast, niet alleen in je hoofd maar ook op paier en harde schijf. Soms zie ik foto's langs komen die hier ook zo'n 100 tot 150 jaar geleden genomen hadden kunnen worden. Dus er is nog hoop als ze iets van de Aziaten gaan snappen; maar dat heeft tijd nodig; ook voordat wij hier begrijpen wat in Azië aan het doen zijn.
Maar goed, geniet van elk moment; en ... blijf zo positief denken!
Knoevel! -
25 September 2005 - 14:08
Annemarie:
We staan er iedere keer weer van te kijken wat jullie allemaal meemaken, die kerkdient was eigenlijk dus niet zo'n lange zit maar meer dansen!!!! Lijkt me wel erg apart om het mee te maken. Met Boris gaat het trouwens allemaal goed , hij groeit goed en is erg ondeugend. Lieve groetjes van Olaf en Annemarie -
28 September 2005 - 11:26
Meerle:
Hoi meiden! Gaaf... Ik zie jullie al dansend in de kerk!!! Nu we weer terug zijn van Turkey kan ik weer trouw jullie berichtjes lezen! X Meerle